Castelul Peleș - leagănul dinastiei Hohenzollern în România

Castelul Peleș – leagănul dinastiei Hohenzollern în România

Istoria construcției Castelului Peleș

Castelul Peleș, care își trage numele de la râul de munte cu același nume care curge în apropierea sa, a fost construit din ordinul regelui român al familiei Hohenzollern, Carol I. În 1866, când a văzut pentru prima dată aceste locuri, care îi aminteau de patria sa germană, regele a ordonat construirea aici a reședinței sale de vară.
În 1873, a început construcția palatului, conform proiectului atent ales de rege. Combinând mai multe stiluri arhitecturale diferite, clădirea urma să îmbine luxul cu tot confortul modern. Peleš a devenit primul palat rectificat și primul castel din Europa cu lift. Castelul a fost încălzit centralizat de îndată ce a fost inaugurat în 1883.

Împreună cu clădirea principală, grajdurile regale și o cabană de vânătoare au fost ridicate nu departe de clădirea castelului.
Peleš, construit inițial ca palat, a fost numit curând castel, datorită pădurilor colorate din jurul său.

Construcția castelului a necesitat munca zilnică a trei sau patru sute de persoane, printre care se aflau oameni de diferite naționalități: muncitori țigani, zidari italieni, români, greci, polonezi, maghiari, germani și mulți alții. Elisabeta de Neuviida, soția lui Carol I, a menționat în jurnalul său că, în timpul construcției castelului, se auzeau constant înjurături, cântece și conversații în paisprezece limbi diferite.

După instaurarea sistemului sovietic în România, castelul a fost naționalizat și transformat în muzeu public. Cu toate acestea, în ultimii ani ai regimului Ceaușescu, Peleșul a fost închis pentru a fi transformat într-o reședință a conducerii țării. Cu toate acestea, se spune că Ceaușescu nu prea venea niciodată aici, după ce foști lucrători ai muzeului au răspândit un zvon despre o ciupercă periculoasă care creștea în castel.

Interiorul Castelului Peleș

Castelul Peleș - leagănul dinastiei Hohenzollern în România - 1
Fotografie wowbrasov.com
Există aproximativ 150 de camere în Pelesch și sunt decorate într-o varietate de moduri – camere spaniole, camere turcești și camere baroce prusace. Vitralii pictate manual de meșteri elvețieni, candelabre decorate cu sticlă scumpă de Murano, covoare și tapiserii magnifice – toate acestea sunt doar o mică parte din interiorul bogat care decorează Castelul Peleș.

De asemenea, în castel puteți vizita biblioteca regelui, care are aproximativ o mie de cărți rare și biroul regal, unde se spune că Karol I a murit la vârsta de 75 de ani. Arsenalul Castelului Peleș găzduiește o colecție uriașă de peste patru mii de obiecte.

Castelul Peleszor

Castelul Peleș - leagănul dinastiei Hohenzollern în România - 2
Fotografie aventurainromania.ro
Karol I, care nu a avut moștenitori, l-a numit succesor pe nepotul său Ferdinand I. În 1900, a fost construit pentru el un castel Peliszor mai modest, lângă castelul principal.
Clădirea principală din piatră este decorată cu numeroase elemente din lemn, iar acoperișul este împodobit cu mai multe turnuri asimetrice. Construit conform proiectului arhitectului ceh în stil Art Nouveau, cu un amestec de diferite tendințe arhitecturale, Pelišor nu pare prea mare în comparație cu Pelš.

Există aproximativ 70 de camere în Pelišor, decorate nu mai puțin abil și variat decât în Peliš. Unele dintre camere au fost organizate după planurile soției lui Ferdinand, regina Maria. Pe patul de moarte, aceasta a dorit să își petreacă ultimele clipe ale vieții într-una dintre camerele sale preferate din castel, Camera de Aur.

La Pelișor s-au născut copiii lui Ferdinand și ai Mariei, inclusiv Carol al II-lea, care după tatăl său a primit titlul de Rege al României.
După răsturnarea regimului Ceaușescu, castelele Pelișor și Pelișescu au redevenit accesibile vizitatorilor, iar în 2006 castelul a primit statutul de muzeu de stat. În fiecare an este vizitat de aproximativ o jumătate de milion de turiști din întreaga lume.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *