Filme și seriale TV filmate în Sinaia

Filme și seriale TV filmate în Sinaia

Există un orășel de munte cochet, ascuns în Carpați, care, dintr-un motiv oarecare, pare să aparțină unui film. Sinaia – da, acela cu castelul care arată de parcă ar trebui să găzduiască ceaiul unui monarh european care vorbește doar în suspine dramatice – a apărut în mod discret în mai multe filme și seriale decât ar crede majoritatea oamenilor.

Chestia este că nu este vorba doar despre acoperișuri înzăpezite și farmecul pavajului. În unele privințe, locul aproape că își creează propria stare de spirit. Te plimbi pe acolo și aerul are acea senzație de Europă veche, dar încă vie. Și se pare că o grămadă de regizori s-au prins și ei de asta.

Unele scene par să fi fost făcute pentru un aparat de fotografiat

Castelul Peleș – da, acel loc exagerat de pe dealul din oraș – tinde să fie vedeta spectacolului sau, cel puțin, se preface în fața camerei că este un alt castel dintr-o altă țară. Are toți pereții sculptați în lemn și toate vitraliile de care ai nevoie pentru a simula un bal regal sau un ritual al unei societăți secrete sau orice altceva urmăresc regizorii în aceste zile.

Oricum, castelul este, de obicei, chipul orașului Sinaia în filme. Cu toate acestea, nu este singurul lucru care dă orașului acea vibrație demnă de ecran. Străzile străjuite de vile cu acoperișuri ascuțite, gările desprinse dintr-un roman de Agatha Christie, chiar și ceața de munte care pur și simplu stă acolo – totul este ca și cum ar fi preiluminat pentru o echipă de filmare.

Lucruri care chiar au fost filmate aici

Acum, aici devine un pic surprinzător. Există o mână de filme binecunoscute care fie au folosit Sinaia ca decor european de lux, fie, în unele cazuri, au folosit-o doar pentru câteva cadre, pentru a stimula întreaga atmosferă.

De exemplu:

  • The Brothers Bloom (2008) – Acesta este un fel de escrocherie ciudată. Adrien Brody și Mark Ruffalo își fac treaba lor misterioasă prin mai multe țări și, da, trec prin România. Sunt destul de sigur că palatul ăla șmecher din una dintre scene? Este doar Castelul Peleș, care face tot ce poate pentru a imita un refugiu al unui aristocrat;
  • Royal Hearts (2018) – Fanii Hallmark și-ar putea aminti de acest film. O americancă află că este regina unui regat oarecare și ajunge să se plimbe prin acest castel superb, înzăpezit. Aceasta este Sinaia, apropo. Sau, mai exact, acela este Peleșul care se preface că este un palat de basm. Din nou
  • A Christmas Prince: The Royal Wedding (2018) – Acum, acest lucru Netflix se desfășoară în cea mai mare parte în București, dar câteva fotografii confortabile, blink-and-you’ll-miss-it? Aceste colțuri de stradă înzăpezite și lumini strălucitoare ar putea fi doar Sinaia care își face treaba în fundal.

Producțiile românești au cam știut primele despre asta

Regizorii români, mai ales pe vremuri, obișnuiau să filmeze aici tot timpul. Are sens, nu? Când vrei un oraș care arată ca și cum ar fi fost neatins din 1900 și ceva, dar nu vrei să îl construiești de la zero, te îndrepți spre Sinaia.

În timpul întregii perioade comuniste, o grămadă de documentare, drame discrete și chiar televiziuni educaționale au folosit locuri precum Mănăstirea Sinaia, Vila Stirbey și acea lungă porțiune din Bulevardul Carol I pentru a adăuga textură reală ecranului.

Și știți cum stă treaba: dacă un serial avea nevoie de un „loc liniștit unde personajul nostru se duce să se gândească la alegerile sale de viață”, probabil că a fost filmat pe una dintre acele poteci liniștite, umbrite de pini, din spatele gării.

De ce Sinaia pur și simplu… funcționează

De ce Sinaia pur și simplu... funcționează
Fotografie wowbrasov.com
Totuși, nu este vorba doar despre clădiri. Este vorba de modul în care acestea se potrivesc între ele – cum ar fi, te întorci la un colț și bam, este grandoare old-school. La următorul viraj, ești pe o stradă liniștită, cu garduri de fier și pisici leneșe. Acest contrast, această trecere ușor suprarealistă de la imaginea perfectă de carte poștală la cea aproape prea liniștită, conferă orașului această aromă imprevizibilă. Perfect pentru regizorii care doresc „clasic”, dar nu „regizat”.

Locuri pentru care căutătorii de locații practic se împiedică:

  • Castelul Peleș – evident. Are acele scări în spirală și tapet care pare că își amintește secrete;
  • Castelul Pelisor – un fel de frate mai mic al Peleșului, dar într-un sens bun. Mai discret, dar totuși elegant, în stilul baroc și basm;
  • Pensiuni și hoteluri vechi – cum ar fi cele cu indicatoare decolorate și țigle roșii pe acoperiș. Puteți filma o poveste cu fantome, o dramă cu spioni sau o scenă romantică de picnic și tot ar merge;
  • Cazinoul – nu mai este un cazinou, dar se pare că Gatsby ar putea oricum să treacă pe acolo pentru o băutură.

Starea de spirit se schimbă odată cu anotimpurile, ceea ce este oarecum perfect

Primăvara în Sinaia? Flori, ceață, poate un pic de zăpadă rămasă. Toamna? Toți copacii aurii și sunetul frunzelor care crăpau. Iarna? Estetică de „reclamă la ciocolată caldă”. Vara este mai mult dealuri verzi și dimineți leneșe. Deci, dacă filmați un thriller melancolic sau o poveste de dragoste de vacanță, sau chiar o poveste artistică despre maturizare, orașul se transformă în decorul de care aveți nevoie.

Și fiți atenți – este la doar câteva ore de București. Iei un tren, îți descarci echipa și bum – filmezi scene care arată de parcă ai fi plătit să îi duci pe toți cu avionul în Austria.

De ce regizorii continuă să apară

Acum, oamenii care fac filme tind să meargă pentru locuri care se simt ca un set fără durerea bugetului. Sinaia este un fel de ideal în acest sens. Nu ai nevoie să falsifici istoria când ea este literalmente doar… acolo. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care echipele continuă să revină – și, de asemenea, România a oferit câteva motive financiare interesante pentru a filma acolo, dacă mă înțelegeți.

În plus, oamenii din oraș nu clipesc când vine o echipă de filmare. Toată lumea pare să înțeleagă – au mai văzut asta înainte.

Între timp, majoritatea oamenilor nici nu-și dau seama la ce se uită când văd un castel înzăpezit pe Netflix. Dar Sinaia? E ca și cum ar fi mereu acolo. Stând liniștit. Așteptând următoarea scenă.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *